De Gasunie heeft Greenpoint Solutions enige tijd geleden gevraagd mee te denken over de mogelijkheden voor het on site vergisten van hun eigen SWILL.
SWILL is gekookt keukenafval en etensresten welke gescheiden van overig afval wordt ingezameld.

Nu heeft Greenpoint Solutions al enige jaren geleden op het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen een installatie gebouwd voor de inzameling van het SWILL en de frituur olie. Dit wordt verzameld in een grote ondergrondse opslagtank en periodiek opgehaald. Het bedrijf bouwt al ruim 10 jaar deze installaties voor verschillende grootkeukens.

Greenpoint Solutions ziet verder in de keten een mooie kans voor meer innovatie.
De huidige systemen worden zo gebouwd dat ze zeer eenvoudig en efficiënt voor de gebruiker (in de keuken) opereren. Hiervoor wordt vacuüm voor transport toegepast maar wordt het materiaal zelf niet vermalen. Deze manier van werken zorgt voor een laag een energieverbruik en er zijn weinig componenten die stuk kunnen gaan (totaal ca 3,5 kW en bijvoorbeeld degelijke PVC leidingen).

Vervolgstappen met behulp van iProN
Om dit grove, niet vermalen, materiaal geschikt te maken voor welke vorm van na-verwerking dan ook, moet het homogeen worden gemaakt. De Gasunie heeft de wens om deze extra stap op locatie toe te passen, bij wijze van add on op de bestaande installatie.

In het kader van het project iPro-N (intelligente producten) wordt door Greenpoint Solutions en het Duitse bedrijf Lohman Industrieservice GmbH een concept ontwikkeld om te starten, het gehele proces te sturen en te testen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er op lab schaal een prototype/testopstelling wordt gebouwd welke representatief is om monstermateriaal te leveren. Deze opstelling zal gaan bestaan uit een bovengrondse tank, voorzien van alle overige apparatuur om een installatie na te bootsen (vacuüm pomp, filters etc.) aangevuld met een hakselaar en pomp in een apart circuit. Hierbij is het ontwikkelen van een intelligent besturingssysteem een forse uitdaging. Deze proefopstelling zal waarschijnlijk op Entrance (Energy Transition Centre) op het Zernike Science Park in Groningen gerealiseerd.

 

Bron: TCNN