Stroming-optimalisatie van een slim luchtafvoer en -circulatiesysteem met waterkoeling

Het in Sögel gevestigde bedrijf uit Emsland heeft naast constructies voor de horeca en de scheepsbouw, naam gemaakt op het gebied van afzuigventilatietechnieken voor commerciële keukens. Het hoofdbestanddeel van de componenten die nodig zijn voor commerciële keukens in de scheepsbouw zijn afzuigkappen. Bijzonder belang wordt gehecht aan de functionaliteit van deze onderdelen onder de moeilijkste omstandigheden met een zo laag mogelijk energieverbruik.

Dankzij de steun van het iPro-N project en Emsland GmbH, is het onderzoek en de ontwikkeling van deze belangrijke elementen bevorderd. Het resultaat is een product dat zich continu aanpast zonder menselijke tussenkomst of regels, met minimaal energieverbruik, volledig automatisch ingesteld op de specifieke kooksituatie met optimale zuigkracht.

Dagelijks kan een energie- en dus CO2-besparing van de afvoerluchtsystemen tot 70% worden bereikt. Tegelijkertijd wordt de energie voor het koken meestal opnieuw gebruikt en niet uitgestoten in de omgeving. Een neveneffect van deze ontwikkeling is dat slechts een klein deel van het vette condensaat naar het afvoersysteem wordt geleid. Dit vermindert het risico op brand aanzienlijk.

De totale samenwerking met iPro-N heeft het bedrijf geholpen dit project te realiseren. Dit dankzij zowel de ontvangen financiële ondersteuning als ook de administratieve ondersteuning door Emsland GmbH, van conceptontwikkeling via de haalbaarheidsstudie tot productie. Het bedrijf is zeer geïnteresseerd in het voortzetten van de goede samenwerking met soortgelijke INTERREG-projecten